Sokak köpekleri meselesi gün geçtikçe daha da çığırından çıkmaya başladı. Köpek saldırıları iyice seri vahşete bağlandı. Neredeyse her gün en az bir köpek saldırısı haberi ile karşılaşıyoruz. Sokaklar ve parklar insanlar için birer tehlikeli alanlar haline geldi. Köpek saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenler, yaralananlar ve sakat kalanlar oldu.
Öncelikle yanlış anlaşılmaya yer vermek istemiyorum. Bu yazıyı yazmamın amacı hayvan düşmanlığı yapmak değil bugün büyük bir sorun teşkil etmeye başlayan hatta devam eden sokak köpekleri sorunu hakkında elimizden geldiği kadar insanları bilgilendirmek.
Sokak köpekleri tartışmasının ilk fitili 22 Aralık 2021 tarihinde Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bir sitenin basketbol sahasında oyun oynayan 4 yaşındaki Asiye Ateş’e iki pitbull cinsi köpeğin saldırması sonrası ateşlendi. Ağır yaralanan Asiye Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edilmiş, birçok ameliyat geçirmişti. Asiye, tedavisinin 37. Gününde taburcu olabilmişti. Olay o dönem çok büyük yankı uyandırmıştı. Bunun akabinde artan köpekleri saldırıları sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Ankara’da katıldığı bir toplantıda belediyelere seslenerek sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu belirtmişti. Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra bazı belediyelerde sokak köpeklerini toplamaya başlamıştı. Alınan bu karara saldırılardan şikayetçi olan kesim memnuniyetle karşılarken, bazı hayvan severler #SokakHayvanlarıSahipsizDeğildir diyerek sosyal medya üzerinden tepki göstermişti. Hayvan severler toplatılma kararına karşı çıkma sebebi olarak barınakların çok bakımsız olmasını göstermişlerdi. Barınakların birer toplama kampına benzediğini hayvanların oralarda çeşitli hastalıklardan öldüklerini belirmişlerdi.
Sayıları gün geçtikçe daha da artan ve çeteleşen köpeklerin kış ayının gelmesi ile birlikte yaşadıkları açlık saldırıların artmasına neden oldu. Ancak havaların ısınması ile birlikte saldırılar son bulmadı. Neredeyse her gün bir sokak köpeği saldırısı haberi ile karşılaşıyoruz.
Sokak Köpekleri Saldırılarına Birkaç Örnek
5 Mart tarihinde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Psikoloji Bölümü 1. Sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Rabia Kallı ve arkadaşına yolda yürürken sokak köpekleri saldırdı. Köpek sesinden korkup yola fırlayan Kallı’ya otomobil çarptı. Ağır yaralanan Kallı hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakımda 6 gün hayat mücadelesi veren Kallı 11 Mart günü hayatını kaybetti.
5 Mart günü Antalya’nın Serik ilçesinde kaldırımda yürüyen 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar’a yol kenarındaki boş arazideki sokak köpekleri saldırdı. Köpeklerden kaçmaya çalışırken yola çıkan Mahra’ya kamyon çarptı. Sağ bacağı kamyonun ön tekerinin altında kalan Mahra ağır yaralandı. Mahra Melin Pınar Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde süren tedavisinin 23. Gününde hayatını kaybetti.
12 Mart günü Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı üzerinde oyun oynayan 12 yaşındaki Ulu Baran Kalemliköy’e sokak köpeği saldırdı. Köpekten korkarak yola fırlayan Kalemköy’e otomobil çarptı. Yaralanan çocuk ambulans ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kırık oluşan Ulu Baran Kalemköylü 4 saatlik bir ameliyat geçirdi. Olay sırasında bir kişinin araç çarpan çocuğa yardım etmek yerine köpeklere yem vermeye devam ettiği ileri sürüldü.
24 Mart günü İstanbul Başakşehir’de evinden otobüs durağına yürüyen Nazif Şenyiğit’e yol kenarındaki parkta bulunan sokak köpekleri saldırdı. Kovalama esnasında yere düşen Şenyiğit’in kulağını köpeklerden biri ısırdı. Şenyiğit’in imdadına sitenin güvenlik görevlisi yetişti. Hastaneye kaldırılan ve kulağı kopma noktasına gelen Şenyiğit’e 20 dikiş atıldı.
14 Nisan günü Bursa Osmangazi ilçesinde 10 yaşındaki Ö.E.K okula giderken sokak köpekleri saldırdı. 8 sokak köpeğinin saldırısına uğrayan çocuğun vücuduna 80 dikiş atıldı. Çocuğun annesi Fatma Elikesik komşularının olaya müdahale ettiğini çocuğu köpeklerin elinden alamadıklarını oradan tesadüfen motosikletiyle geçen bir kişinin köpeklerin arasına dalarak çocuğunu kurtardığını ifade etti.
28 Nisan günü Mersin’in Tarsus ilçesinde oyun oynayan 9 yaşındaki Y.C’ye 4 tane sokak köpeği saldırdı. Köpeklerin saldırısı sonucu boynundan ve bacağından yaralanan Y.C Tarsus Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yine aynı ay içerisinde Sivas’ın Sarkışla ilçesinde, evinin bulunduğu sitenin önünde oynayan 9 yaşındaki Belinay Özbek mahallelinin beslediği 7 sokak köpeğin saldırısına uğradı. 12 yerinden ısırılan çocuğun hayati tehlikesi bulunmadığı belirtildi. Yukarıdaki örnekler basına yansımış saldırılardan sadece birkaçı. Birde basına yansımayanlarda var. Bu örnekler daha da arttırılabilir, saldırılar daha da devam etmekte.
Bakırköy Sahilinde Köpek Gerginliği?
Her gün istinasız insanlar köpek saldırılarına uğrarken, yukarıda birkaç örneğini verdiğimiz gibi hayatlarını kaybederken ne bir taziyede ne de bir çözüm odaklı fikirde bulunun sözde hayvan hakları savunucuları mesele köpekler olunca duyar kasmaya başlıyorlar. Örnek olarak İstanbul Bakırköy sahilinde bir kişiyi ısırdığı iddia edilen bir sokak köpeğini belediyenin Veteriner Müdürlüğü görevlileri köpeği minibüse koyarak götürmek istemiş, çevreden bazıları köpeğin zararsız olduğunu iddia ederek araçtan indirmesini istemişlerdi. Sahildeki vatandaşların bazıları da köpeğin zararlı olduğunu sürekli olarak birilerini ısırdığını iddia etti. Köpeğin götürülmesini istemeyenler ile isteyenler arasında tartışma çıktı. Sosyal medyada yayınlanan videoda hâkim olduğunu söyleyen bir kadının görevlilere hakaret ettiği duyuldu.
Petshoplar Meselesi ve Sokağa Bırakılan Köpekler
9 Temmuz 2021 tarihinde kabul edilerek yasalaşan, Hayvanları Koruma Kanunu’nunda yapılan değişiklik ile Petshoplar’da hayvan satışı yasaklandı. Petshoplar’a ellerindeki hayvanları satmaları için 14 Temmuz 2022 tarihine kadar süre verildi. Bu tarihten sonra hayvan satışı internet üzerinden yapılacak. Petshoplar’dan bir heves ile alınan hatta sırf sosyal medyada paylaşım yapabilmek için satın alınan köpekler var. Evinde veya kulübesinde rahat bir şekilde yaşayan, maması önüne konulan köpek, bir süre sonra sokağa terk edilince hem psikolojisi bozuluyor hem de yiyecek bulma derdine düşüyor. Hayvanları bu hale getirenlerde sözde hayvan severlerden oluşuyor. Bundan dolayı sokaklar bu cins köpeklerle dolu. Köpekler saldırılarının çoğunluğunu sokağa bırakılan ve sokakta bir nevi yaşam mücadelesi veren farklı cinsteki köpekler tarafından gerçekleştiriliyor. Hatta bazı saldırılar normalde beslemesi yasak olan ama sokağa bırakılan pitbullar tarafından gerçekleştirilmekte.
Belediyelere Yağan Sahipsiz Köpek İhbarları
İstanbul’un 25 ilçe belediyesinin tuttuğu kayıtlara göre, 1 Ocak 2021- 1 Nisan 2022 tarihleri arasında sokak köpeklerine ilişkin 18 bin 791 ihbar geldi. İhbarların 881’i “ısırılma vakası” olarak kayıtları geçti. Tutulan kayıtlara göre 140 ısırma vakası ile Arnavutköy birinci, 103 vaka ile Esenyurt ikinci ve 72 vaka ile Sarıyer üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye’de Ne Kadar Sokak Köpeği Var?
Türkiye’deki sokak köpeklerinin sayısı tam olarak bilinmese de tahminler 8-10 milyon civarında olduğu. 2017 yılında İzmir Veteriner Hekimleri Odası’nın yaptığı açıklamaya göre o tarihte sadece İzmir’de 500 bin civarında sokak köpeği bulunuyordu. 2019 yılında Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse’de 8 milyon sayısını vermişti. Ayrıca Köse sokak köpeği sayısının azaltılması için yüzde 70’inden fazlasının kısırlaştırılması gerektiğini ancak bunun da maliyetli bir iş olduğunu belirtmişti. Yine sokak köpeklerinin sayısı hakkında tahminde bulunan AK Parti Grup Başvekili Özlem Zengin 3 Şubat 2021 tarihinde yaptığı konuşmada, “Kısırlaştırma yapılmazsa 10 yıl içinde köpeklerin 60 milyona ulaşması bekleniyor” demişti. Bazı uzmanların vermiş olduğu rakamlara göre günümüzde tahminen kayıtlı sokak köpeği sayısı 800 bin ile 1 milyon arasında değişmekte.
En son yazımız için tıklayınız