Elif ve Polat
Kurtlar Vadisi her ne kadar bir aşk dizisi olmasa da Elif ve Polat’ın aşkı seyirci üzerinde büyük bir etki oluşturdu. Mafya, Derin Devlet gibi ciddi konuların yanında Elif ve Polat’ın aşkının bu şekilde işlenmesi dizinin senaryosunun ne kadar başarılı olduğunun bir diğer kanıtı diyebiliriz. Bir dönem genç sevgililerin İstanbul’da en uğrak yeri Elif ve Polat’ın “Elif Dedim” türküsü eşliğinde, kız kulesinin karşısında oturduğu banktı. Ancak Elif ve Polat’ın arasında tek bir engel vardı o da Ali’ydi. Polat gerçekte Ali Candan’dı ancak görevi gereği kimliğini Elif’te dahil kimseye açıklamadı. Dizinin en çekici taraflarından biri de buydu. Seyirci dizi boyunca “acaba Polat gerçek kimliğini Elif’e açıklayacak mı?” diye bekledi.
Dizinin sonunda da kavuşmaları nasip olmadı. Elif geçirdiği bir trafik kazası sonucu ağır yaralanmış, Polat’ta o sıralar Tapınakçılar tarafından Suriye’ye gönderilmişti. Bir yolla Türkiye’ye gelen Polat’ın ilk işi ameliyata girecek olan Elif’i görmekti. Polisin aradığı sırada hastaneye gelmiş, uzun paltosu ve “Tanrıdan Diledim” türküsü ile hastane koridorunda efsane yürüyüşünü yaptıktan sonra Elif’i görmeyi başardı. Dizinin diğer bir detayı ise, Polat’ın 93. Bölümde Elif’i gördükten sonra polislerden saklanmak için girdiği 5 numaralı morga, 4 bölüm sonra hayatını kaybeden Elif’in cesedi konulmasıdır. Senaristler yine ince düşünmüş.
Bir diğer ve son detay da dizinin son sahnesinde Elif’in mezarında kırmızı bir gülün bitmesi. Ferhat ile Şirin, Arzu ile Kamber, Tahir ile Zühre gibi aşk konularının işlendiği halk hikayelerinin sonuç bölümlerinde mezarda gül bitmesi motifi, sevgililerin tam kavuşacakları sırada bir engelle karşılaştıklarını gösterir.
Elif, Arap alfabesinin ilk harfidir. Elif harfinin Ebced hesabındaki değeri birdir. Anlam olarak Elif bir demek, tek demek, Elif’ten gayrısı yok demektir. Arapçada Elif harfinin yanına noktayı andıran he harfi gelince “ah!” diye okunur, bu yüzden “Elif’im noktalandı” demek “ah çekiyorum, acı çekiyorum” manası taşır.
Dizinin senaristlerinden Bahadır Özdener, Elif Eylül rolünü ilk olarak oyuncu Oylum Talu’ya götürmüş, fakat Oylum Talu rolü kabul etmemiştir. Yıllar sonra bir programa katılan Talu, bu rolü kabul etmeyerek hayatının hatasını yaptığını itiraf etmiştir.
Marko Paşa
Şevko’nun “derdimizi kime anlatacağız, Marko Paşa’ya mı?” diye, Doğu Eşrefoğlu’nun da “ben Marko değilim, git başka paşaya anlat” diye bahsettiği Marko Paşa, Rum asıllı bir Osmanlı doktoru olan Marko Apostolidis’dir. Eski adıyla Hilal-i Ahmer yani Kızılay’ın kurucusu ve ilk başkanıdır. Marko Paşa’ya asıl ününü kazandıran ise hastalarının dertlerini büyük bir sabırla dinlemesidir. Bu yüzden yakınmayı dinleyecek kimsenin olmadığını vurgulamak için söylenen “anlat derdini Marko Paşa’ya” deyimi ortaya çıkar.
Bir Kurtlar Vadisi hayranı: MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun
Bir dönemin fenomen dizisi olan Kurtlar Vadisi dizisinin en önemli müdavimlerinden biri de Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarı Şenkal Atasagun. Bir resepsiyonda gazetecilerle sohbet eden Atasagun, “Dizide yaşanmış gerçek olayların izleri çok fazla. Bazı senaryolar gerçekle uyuşuyor. Yaşanmış gerçek olayların izleri çok”. Örnek olarak da MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas cinayetini gösterdi. Dizide, “Aslan Amca” kod adıyla anılan ancak ölümden sonra gerçek ismi Abbas Güçlü olarak açıklanan kişiyle ilgili olarak da Atasagun, “Öldürülme sahnesi son derece gerçekçi olmuş. Kendisinin çok iyi silah kullandığını biliyorduk. Böyle bir suikasta kurban gitmesi için mutlaka birinin o anda dikkatini dağıtmış olması lazım. Dizinin senaryosu da dikkat dağıtma üzerine kurulmuş” dedi.
Senden Yana Olanlara Bir Şey Vermezsen, Neden Senden Yana Olsunlar
57. Bölüm
Kılıç: Tuncay ve İplikçinin Rusların tarafına geçeceğini mi düşünüyorsun
Mehmet Karahanlı: Senden yana olanlara bir şey vermezsen, neden senden yana olsunlar
Karahanlı’nın söylediği bu söz aslında İsmet İnönü’ne aittir. Gazeteci Çetin Altan, İsmet İnönü ile baş başa yaptıkları bir görüşmede İnönü’ye “Ankara’yı neden başkent yaptınız? Çünkü Ankara başkent olur olmaz, yükseliveren arazi fiyatlarıyla gerek Ankara’da arsası olanlar gerek Ankara’da hemen arsa alanlar, hızla zenginleşivermişlerdi.” Diye sorar.
İnönü ise, “Senden yana olanlara, şayet bir şey vermezsen, neden senden yana olsunlar ki” diye cevap verir.
Aaa Ne Enteresan İsim
2010 yılında Cüneyt Torun ve Nuray Torun adlı çift adları “Anıl” ve “Arda” olan ikiz çocuklarının adlarını “Memati” ve “Polat” olarak değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada ilk itiraz Cumhuriyet Savcısından geldi. Savcı Ersoy Yüce, isimlerden “Memati” nin Arapçada “ölüm ya da ölümcül” anlamı taşıdığı için talebin yerine getirilmemesini istedi. Yargıtay’ın onamasıyla yerel mahkemenin kararı kesinlik kazandı. Bunun sonucunda Türkiye’de Memati adı yasaklandı.
Avukat Faruk Çetinkaya
Kurtlar Vadisi final bölümünde, mahkemede yargılanan Polat Alemdar ve ekibinin avukatlığını yapan ve ekibi ipten kurtarıp, beraat kararı almalarında rol oynayan Avukat Faruk Çetinkaya gerçekte de avukat olup o dönem dizinin hukuk müşavirliğini yapmıştır.
Konuk Oyuncular
Kurtlar Vadisi Hollywood yıldızları Andy Garcia ve Sharon Stone dışında dizide tanınmış kişilerde konuk oyuncu olarak rol almıştır. Ozan Ali Ateş 36. Bölümde Şahin Ağanın koğuşunda Kurtlar Vadisi için özel bestelediği “Kurtların Vadisinde” parçasını seslendirmiştir.
Abbas Ustaoğlu (Aslan Akbey) cinayeti ile suçlanan Mehmet Karahanlı 60. bölümde kendini aklamak için gerçek bir TV kanalı olan CNN’de Gazeteci Cüneyt Özdemir’in programına konuk olmuştur.
Dizinin en önemli diğer konuk oyuncusu ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tır. Denktaş rol aldığı kısa sürede Kıbrıs’ın kurtuluşu hakkında bilgi vermiş ve rol aldığı 73. bölüm 21 reyting ve 46 izlenme payı ile birinci olmuştur. Bu özelliği ile Kurtlar Vadisi ilk kez bir cumhurbaşkanın oynatan tek dizidir.
Kimler Geldi Kimler Geçti Bu Vadiden
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Zeynep Gültekin’in araştırma tezine göre Kurtlar Vadisinin ilk 55 bölümünde:
Silah kullanma: 145
Silah gösterme: 226
Çatışma: 111
Öldürme: 411
Dayak: 147
Tokat: 155
Kavga: 175
İşkence: 110
Tecavüz: 3
Taciz: 191
Bombalama: 3
Adam kaçırma: 4
Sonuç olarak bölüm başına yedi ölüm, iki çatışma ve iki işkence düşüyor!
Akılda Kalan Ölümler
Oktay Kaynarça – Süleyman Çakır
Selçuk Yöntem – Aslan Akbey
Tarık Ünlüoğlu – Testere Necmi
Yüksel Arıcı – Pala
Nihat Nikerel – Seyfo Dayı
Baykal Saran – Hüsrev Ağa
Zafer Ergin – Mehmet Karahanlı
Yazının üçüncü bölümü Bir Dizinin Şifreleri: Kurtlar Vadisi – 3 için tıklayınız
Leave a Comment